Desfăşurare proiect cultural finanţat de A.F.C.N.: Patrimoniul Arhitectonic din Oraşele Judeţului Prahova. Un proiect WEB-GIS pentru educarea tinerilor în spiritul conştientizării valorilor arhitectural-istorice.


     - La data de 9.04.2012, ora 16.30, a avut loc o întâlnire, la Ploieşti, la sediul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Prahova, situată în str. Nicolae Iorga, nr. 18, la care au luat parte Eugen Paveleţ (coordonator proiect), Bogdan Şandric, Ionuţ Şandric (programator GIS), Vasile Andrei (programator web) şi ec. Iuliana Popovici.
     Cu această ocazie a fost stabilit conţinutul paginii WEB - GIS ce va fi realizată în cadrul proiectului. Au fost stabilite câmpurile şi structura paginii WEB şi ce informaţii de baza vor fi încărcate în pagină.
     A fost proiectat şi conţinutul paginii GIS, care va cuprinde hărţi de fundal (actuale şi de arhivă), cartările în format poligon ale monumentelor şi o imagine emblematică pentru fiecare monument.
     De asemenea a fost stabilit că până la 15 iunie 2012 trebuie să fie definitivată construcţia paginii WEB, pentru a se începe încărcarea datelor privind monumentele.
     S-a stabilit programul de desfăşurare a întâlnirilor cu elevii Liceului de Artă Carmen Silva Ploieşti, în vederea educării şi implementării proiectelor de cartare şi fotografiere a monumentelor cu ajutorul lor. Sugestiile elevilor în ce priveşte conţinutul şi forma informaţiilor ce vor fi prezente în aplicaţiile GIS şi WEB urmând a fi integrate în proiect.
     Aplicaţia GIS va fi executată de Ionuţ Şandric, iar pagina WEB de către Vasile Andrei.

     - Conform calendarului proiectului, în luna aprilie au fost efectuate deplasări în teren, în municipiul Ploieşti, pentru identificarea cartarea şi fotografierea imobilelor monument. Au fost vizate zonele Bulevardul Independenţei, Străzile Romană, Constanţei, Basarabi, Take Ionescu, Nicolae Bălcescu şi George Coşbuc. Au fost cartate şi fotografiate 40 de imobile monument. De asemenea au fost fotografiate şi case cu valoare ce vor fi prezentate într-o rubrică separată a paginii WEB (străzile Iuliu Maniu, Romană, Decebal, Covurlui ş.a.)
     Cartările au fost efectuate de Irina Paveleţ şi Eugen Paveleţ.

     - La data de 3.05.2012 s-a efectuat deplasare în municipiul Câmpina unde au fost cartate şi fotografiate imobilele clasate şi monumentele de for public. Operaţiunea a fost efectuată de către Eugen Paveleţ.

     - La data de 9.05.2012 a avut loc o primă întâlnire cu elevii Liceului de Artă Carmen Silva Ploieşti. Au fost atraşi în vederea realizării proiectului elevii din clasa a XI-a, de la clasele de arhitectură şi design. La această primă întâlnire am prezentat elevilor proiectul şi cerinţele lui, legislaţia în domeniul protejării monumentelor şi am luat la cunoştinţă despre opiniile lor cu privire la conţinutul pagini WEB. Au fost coptaţi în vederea realizării proiectului elevii din clasa a XI-a, de la clasele de arhitectură şi design.
     La acţiune au luat parte arh. Emil Popa (preşedinte O.A.R. Prahova), Eugen Paveleţ şi un număr de 28 elevi (clasa XI - C).

     - La data de 16.05.2012 a avut loc un curs cu elevii Liceului de Artă Carmen Silva Ploieşti privind protejarea monumentelor. Au fost prezentate monumentele din oraşele Ploieşti, Sinaia, Câmpina, Azuga, Slănic şi Văleni de Munte. De asemenea elevii au vizionat o scurtă prezentare privind transformările urbanistice ale Ploieştiului de-a lungul vremii, cu referire specială asupra imobilelor cu arhitectură valoroasă.
     - La data de 18.05.2012 şi 22-05-2012 am efectuat deplasare în Sinaia unde au fost cartate şi fotografiate imobilele clasate şi monumentele de for public. Operaţiunea a fost efectuată de către Eugen Paveleţ.

     - La data de 21.05.2012 a avut loc o primă deplasare de documentare şi fotografiere a monumentelor din oraşul Ploieşti. Au fost străbătute străzile Bobâlna, Bulevardul Independenţei, Constanţei, Democraţiei, Iuliu Maniu şi str. Erou Călin Cătălin. Elevii au fotografiat clădirile valoroase situate pe aceste străzi. Am vizitat Muzeul Hagi Prodan, casa în care fiinţează acesta fiind una dintre cele mai vechi şi mai valoroase din oraş, şi muzeul Memorial I.L. Caragiale, care fiinţează în Casa Dobrescu, monument istoric de grupă valorică A.
     Elevii au primit din partea muzeografilor informaţii privind cele două imobile vizitate şi au făcut fotografii elementelor de decor şi mobilierului.
     Această primă excursie de documentare a avut loc în intervalul orar 9 - 14.

     - La data de 01.06.2012 am efectuat deplasarea în oraşul Comarnic unde au fost cartate şi fotografiate imobilele clasate şi monumentele de for public. Operaţiunea a fost efectuată de către Eugen Paveleţ.

     - La data de 13.06.2012 a avut loc o a doua deplasare de documentare şi fotografiere a monumentelor. Această deplasare a fost făcută cu autocarul pe ruta Câmpina - Comarnic - Sinaia - Buşteni.
     Au fost fotografiate şi prezentate monumentele valoroase din fiecare oraş.
     În Municipiul Câmpina am vizitat Ansamblul Bisericii Sf. Nicolae, din cartierul Slobozia şi Muzeul Iulia Haşdeu.
     De asemenea am poposit în dreptul clădirilor monument Casa cu Grifoni (azi sediul Primăriei din oraş) şi Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu.
     În oraşul Comarnic am fotografiat şi vizitat str. Republicii, unde sunt poziţionate majoritatea clădirilor monument.
    În Buşteni am vizitat şi fotografiat Ansamblul Castelului Zamora, iar în Sinaia am poposit în Ansamblul Castelului Peleş şi pe strada Furnica.
     Scopul excursiei a fost de a identifica şi fotografia clădiri de facturi diverse pentru a pune în evidenţă varietatea peisajului cultural din judeţul Prahova.
     Fotografiile efectuate pe parcursul excursiei vor fi integrate în pagina WEB şi vor constituii baza documentară pentru organizarea expoziţiilor din cadrul proiectului.

Iunie 2012 - postarea pe internet a paginii WEB a proiectului - www.monumenteproahova.ro
 

     - Iunie – septembrie 2012 proiectare şi încărcare date GIS
     - 2 – octombrie - 2012 Excursie de documentare cu elevii clase a XI – C şi a XII – C de la Liceul de Artă Carmen Silva Ploieşti în localităţile Văleni de Munte şi Slănic. Au fost vizitate monumentele Casa Memorială Nicolae Iorga şi Biserica Sf. Nicolae Tabaci în Vălenii de Munte şi Casa Cămărăşiei – azi Muzeul Sării în Slănic Prahova.
De asemenea au fost vizitate monumentele de arhitectură situate în centrul oraşului Slănic Prahova (Biserica Sf. Trei Ierarhi, Casa Elena Mosor, Conacul Teohărescu).
     - septembrie – octombrie 2012 concepere şi proiectare expoziție ,,Patrimoniul arhitectonic din orașele Județului Prahova”, concepere şi tipărire materiale promoţionale proiect (cărţi poştale, pliante, afişe).
     - 17 - octombrie – 2012 vernisajul expoziţiei realizate cu elevii în holul Liceului de Artă Carmen Silva Ploieşti. Conferinţa privind Conştientizarea valorilor arhitecturale din jud. Prahova – susţinută Arhitect Călin Hoinărescu.
     - 25 – octombrie – 2012, ora. 16, Vernisajul expoziţiei, prezentarea proiectului şi paginii WEB – GIS, conferinţă privind restaurarea monumentelor în judeţul Prahova – Călin Hoinărescu.
     - 25 – octombrie - 11 noiembrie 2012 este deschisă la Muzeul Judeţean de Artă Ion Ionescu Quintus, situat în Ploieşti pe Bulevardul Independenţei, nr. 1, expoziţia ,,Patrimoniul arhitectonic din orașele Județului Prahova”.